Trigliceridele sunt importante pentru corpul nostru pentru ca ne ofera energie. Dar un nivel ridicat de trigliceride crește riscul de boli de inimă. Modificările dietei și ale stilului de viață pot face o diferență enormă în gestionarea unui nivel normal al trigliceridelor și menținerea sănătătii.
Ce trebuie să știti despre nivelul trigliceridelor și bolile de inimă?
Trigliceridele sunt un tip de grăsime pe care oamenii de știință l-au asociat cu bolile de inimă. Corpul nostru are nevoie de o cantitate de trigliceride pentru o funcționare corecta. Insa un nivel prea ridicat poate fi periculos pentru sănătate.
Dacă aveți prea multe trigliceride în sânge, aveți o afecțiune numită hipertrigliceridemie. Fără tratament, această afecțiune vă poate afecta inima și vasele de sânge. Hipertrigliceridemia crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă nivelul de trigliceride este peste 200 mg/dL, sunt cu 25% mai multe șanse de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare decât o persoana cu un nivel normal. Oamenii de știință continuă să cerceteze legătura exactă dintre hipertrigliceridemie și sănătatea cardiovasculară. Cu cât aveți mai multe trigliceride în sânge, cu atât este mai probabil să dezvoltați ateroscleroză. Aceasta este acumularea treptată a plăcii în arterele tale.
Ateroscleroza poate duce la:
- Boala arterei carotide: acumularea de plăci în arterele care furnizează sânge la creier.
- Boala coronariană: acumularea de plăci în arterele care furnizează sânge către inima.
- Boala arterelor periferice: Acumularea de plăci în arterele care furnizează sânge la picioare și brațe.
În timp și fără tratament, aceste afecțiuni pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Un nivel ridicat de trigliceride poate fi corelat cu boala cardiacă?
Trigliceridele ridicate nu reprezintă o boală de inimă, dar sunt un factor de risc pentru boli de inimă. Aceasta înseamnă că aveți mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă în comparație cu persoanele care au nivel normal de trigliceride. Colesterolul ridicat este un alt factor de risc care se referă la lipidele (grăsimile) din sânge. Unii oameni au atât trigliceridele mari, cât și colesterolul ridicat, iar această combinație prezinta un risc și mai mare.
Trigliceridele blocheaza arterele?
Trigliceridele în sine nu fac parte din placa lipicioasă care blocheaza arterele. Dar oamenii de știință știu că un nivel ridicat de trigliceride crește riscul de ateroscleroză. Deci, care este legătura? După fiecare masa, metabolismul descompune nutrienții din alimente, astfel încât corpul să le poată folosi. Acesta este un proces esențial care oferă energie și ajută corpul să funcționeze. Dar descompunerea trigliceridelor lasă unele produse secundare. Oamenii de știință le numesc „particule rămase”. Acestea includ bucăți rămase de colesterol și acizi grași. Aceste particule au fost împachetate împreună cu trigliceridele din lipoproteine si pot declanșa inflamația arterelor care duce la acumularea plăcii.
Deci, chiar dacă trigliceridele nu se lipesc de pereții arterelor, ele ajută la crearea condițiilor pentru ca alte particule să graviteze acolo. Și acesta este procesul ce poate provoca dezvoltarea aterosclerozei.
Ce nivel de trigliceride provoacă un atac de cord?
Un nivel de trigliceride de peste 200 mg/dL crește riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Ar trebui să încercați să vă mențineți trigliceridele sub valoarea de 150 mg/dL.
În mod ideal, mențineți trigliceridele sub 100 mg/dL pentru a reduce riscul de boli de inimă.
Cum poate scadea rapid nivelul trigliceridelor?
Modificările dietei și ale stilului de viață pot ajuta la reducerea nivelului trigliceridelor în câteva luni. Primul pas, însă, implică a afla cauzei unui nivel ridicat al trigliceridelor. Hipertrigliceridemia are multe cauze. Acestea includ:
- Factori dietetici.
- Factorii stilului de viață.
- Istoricul medical
- Unele medicamente.
Dacă tocmai ați aflat că trigliceridele sunt mari, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să discutați cu medicul specialist. Acesta va va recomanda un plan pentru a vă aduce trigliceridele înapoi la un nivel sănătos. Acest plan poate implica medicamente pentru scaderea trigliceridelor, mai ales dacă nivelul este foarte mare. Sau, este posibil să aveți nevoie de tratament pentru o afecțiune de bază.
Iată câteva recomandări generale pe care cercetările arată că pot ajuta să reduceți trigliceridele.
Modificări ale dietei pentru a ajuta la scăderea trigliceridelor
Există patru principali vinovați in dieta care cresc trigliceridele:
- Consumul de alcool.
- Grasimi.
- Carbohidrați simpli (rafinați).
- Zaharuri.
De asemenea, este important să alegeți alimente sănătoase din cele cinci grupe de alimente.
Tabelul de mai jos vă oferă câteva sfaturi pentru a face acest lucru.
Grupul de alimente Sfaturi pentru a reduce trigliceridele
Fructe Alege fructe proaspete.
Alegeți fructe congelate fără zahăr
adăugat sau conserve în suc propriu.
Strecoară sucul înainte de a mânca.
Limitați consumul de fructe uscate la ¼
de cană pe zi. Fructele uscate conțin o
sursă mai concentrată de zahăr decât
fructele proaspete.
Nu adăugați zahăr sau îndulcitori în fructe.
Legume Limitați porțiile de legume cu amidon la ½
cană. Acestea includ piure de cartofi, porumb
și mazăre.
Limitați consumul de cartofi copți (cu coajă)
la o cantitate care sa incapa in palma mâinii.
Cereale Folosiți ca garnitură orz, bulgur, cușcuș, mei
sau boabe de grâu.
Alegeți sa consumati cereala cu cel puțin 5
grame de fibre alimentare per porție si cu
cel mult 8 grame de zahăr pe porție.
Încercați pastele din grâu integral sau orez
brun.
Alegeți pâine, biscuiți și cereale care includ
oricare dintre acestea ca prim ingredient: ovăz
integral, orz, porumb, orez sau grâu.
Limitați consumul de cereale rafinate. Acestea
sunt produse realizate cu făină albită, îmbogățită
sau rafinată.
Alimente proteice Alegeți pește care conține acizi grași omega-3
sănătoși. Acestea includ somonul, macroul și heringul.
Alegeți carnea slabă și evitați carnea grasă.
Îndepărtați pielea de pe carne înainte de gătire.
Lactate Alege iaurt fara grasimi (facut cu indulcitori artificiali)
in locul iaurtului obisnuit.
Alegeți lapte și brânză cu conținut scăzut de grăsimi
sau fără grăsimi.
Citit cu atentie etichetele produselor. Multe alimente conțin surse ascunse de zahăr. Limitați sau evitați alimentele care enumeră oricare dintre următoarele cuvinte (toate zaharurile simple) în primele câteva ingrediente:
- Zaharoza.
- Glucoză.
- Fructoză.
- Sirop de porumb.
- Sirop de porumb cu multa fructoza.
- Maltoză.
- Miere.
- Melasă.
De asemenea, etichetele sau ambalajul produselor vă vor spune dacă un articol nu conține grăsimi. Este important să reduceți aportul de grăsimi. Dar fiți conștienți de faptul că deserturile etichetate „fără grăsimi” conțin de obicei mai mult zahăr decât versiunile pline de grăsimi și la fel de multe calorii. Limitați aceste deserturi sau găsiți opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete.
Modificări ale stilului de viață pentru scăderea trigliceridelor
Modificările stilului de viață sunt, de asemenea, importante pentru scăderea trigliceridelor. Unele schimbări ale stilului de viață se referă la momentul și modul în care mănânci. Altele se referă la rutina ta zilnică. Luați în considerare aceste sfaturi:
- Evitați sa mancati noaptea.
- Nu sariti peste mese.
- Mâncați mese mici și frecvente pe tot parcursul zilei.
- Faceti sport regulat. Alegeti exerciții pe care le faceți cu plăcere.
- Faceti miscare zilnic. Parcați mai departe de ușă sau faceți pauze de plimbare de cinci minute pe tot parcursul zilei.
Trigliceridele sunt importante pentru corpul dumneavoastră, dar un nivel prea ridicat poate crește riscul de boli de inimă. Adesea, schimbările dietetice și ale stilului de viață pot face o mare diferență. Cheia este consecvența. Începeți cu mici schimbări și continuati cu ele în fiecare zi. Adăugați mai multe modificări pe măsură ce trece timpul.